taktekking

Taktekking - Hvordan velge bærekraftige alternativer

Taktekking - Hvordan velge bærekraftige alternativer

editorial

Innenfor byggebransjen står valget av materialer og metoder sentralt i arbeidet med å bygge bærekraftige boliger og bygg. Taket er en av de viktigste komponentene i en bygnings konstruksjon og dets utforming kan ha stor påvirkning på både husets utseende og dens påvirkning på miljøet. I denne artikkelen vil vi se nærmere på ulike alternativer for bærekraftig taktekking, slik at du kan gjøre et miljøbevisst valg når du skal bygge eller rehabilitere taket på ditt hus.

Metaller

Metaller er et svært holdbart og vedlikeholdsfritt materialet valg for taktekking. Metalltak er laget av blant annet stål, aluminium, kobber, sink og messing. Disse materialene er resirkulerbare og kan være et miljøvennlig alternativ. Ved å velge en takkonstruksjon med høy solrefleksjon kan det også bidra til å spare energi. Metaller er ikke sårbare for mugg, sopp eller råte – og egner seg derfor godt til bruk selv i tøffe klima som Norge har å by på.

taktekking

Tresorter

Tak av trematerialer har alltid vært populært, og dette er et holdbart materiale som kan tas i bruk også vedrørende taktekking. Slike tak er ofte laget av sedertre og gran og gir et naturlig preg på bygget. Disse materialene krever vedlikehold og kan sette preg på skogdriften, men de er ofte mer miljøvennlige enn tradisjonell asfalttakbelegg. Tak som er godt konstruert og riktig vedlikeholdt vil ha en levetid på opptil 50 år. Du bør velge en takleverandør som kan dokumentere at de benytter seg av FSC sertifisert trevirke.

Store muligheter for tak 

Valget av takbelegg kan ha stor påvirkning på husets utseende og funksjonalitet, samt dens påvirkning på miljøet. Det er derfor viktig å gjøre et bevisst valg når du skal bygge eller reparere taket på din bolig. Velg en takleverandør som kan dokumentere at de jobber i tråd med bærekraftige prinsipper, velg materialer som kan resirkuleres og velg et taksystem laget av resirkulerte materialer. Ved å velge bærekraftige alternativer, kan du bygge et tak som holder i lang tid samtidig som du bidrar til å beskytte miljøet.